Nævn skal sende advarsler til danske fildelere

Teleselskaberne er klar til at udlevere oplysninger om kunderne, så rettighedshavere kan sende "informative" skrivelser til danske netpirater.

"Vi er blevet opmærksomme på, at der fra din internetforbindelse er lagt ulovligt materiale ud på internettet."

Omtrent sådan kunne ordlyden være i det antipiratsystem med advarselsskrivelser, som sandsynligvis er vej til at blive indført herhjemme.

Systemet indebærer efter det oplyste, at der oprettes et nyt nævn, der skal fungere som mellemmand mellem tele-selskaberne på den ene side, og rettighedshaverne på den anden.

Ifølge Computerworld vil Dansk Industri ITEK påtage sig rollen som mellemmand mellem parterne i et nyt initiativ mod piratkopiering på nettet.

Initiativet er stærkt inspireret af den britiske model, hvor der sendes advarende skrivelser ud til folk, som gribes i at downloade copyrightbeskyttede værker på nettet.

Overfor ComON fortæller formanden for telekommunikationsindustrien Jens Ottosen Støtt, at der dog hverken bliver tale om advarsler eller massemails til de danske fildelere. Tværtimod skal det kun være "informative skrivelser", der sendes til de relativt få, der uploader store mængder piratkopierede filer.


Telebranchens holdning er afgørende, fordi systemet kræver udlevering af kundeoplysninger fra internetleverandørerne.

Orgnisationer som IFPI og det tilknytede selskab DtecNet kan følge up- og down-loads af beskyttede filer på nettet ned til den enkelte IP-adresse. For at finde ud af, hvem der ejer IP-adressen, skal IFPI have oplysningerne hevet ud af den internetleverandør, der står for vedkommendes netforbindelse.

Hidtil har de danske selskaber kun udleveret IP-adresse-oplysinger om deres kunder, når rettighedshaverne kunne stille med en dommerkendelse. Men med det nye samarbejde, som er undervejs, vil teleselskaberne udlevere dem frivilligt, erkender Støtt. Det vil dog kun ske, hvis parterne kan blive enige om den rigtige model, og den rigtige model indebærer ifølge Jens Ottosen Støtt hverken trusler eller advarsler:

"Ja, vi vil udlevere oplysninger om vores kunder hvis vi har sikkerhed for, at det ikke bliver brugt imod dem efterfølgende i en eventuel retssag, eller på anden måde bruges mod dem. Hvis det kun anvendes til at sende en informativ skrivelse af sted, hvor folk gøres opmærksom på at der er registreret ulovlig trafik, så er vi villige til at samarbejde om det," siger Telekommunikationsindustriens formand til ComON.

Den model, der forhandles om, indebærer, at et uafhængigt nævnt står for udsendelsen af breve med en på forhånd aftalt ordlyd. Rettighedshaverne får altså ikke selv adgang til teleselskabernes kundeoplysninger.

Jens Ottosen Støtt pointerer, at det er vigtigt, at man ikke går efter den almindelige bruger, der blot har downloadet film og musik til eget brug. Kun de, der aktivt lægger beskyttede værker ud på nettet og gør det i stor stil, vil teleselskaberne være med til at "informere".

"Der er absolut ingen grund til at gå efter den lille misbruger. Man bør kun gå efter de store pushere," siger Jens Ottesen Støtt til ComON.

Tele-branchen har tidligere været meget tilbageholdende med at indgå i noget samarbejde med rettighedshavernes organisationer, selvom disse har ført intens lobbyvirksomhed for at få en frivillig aftale på plads.

At det nu synes at lykkedes vil dog ikke nødvendigvis føre til de store begrænsninger i den fildeling, som IFPI forsøger at bekæmpe. En stor undersøgelse af danskernes downloadvaner, som ComON og Userneeds genneførte tidligere i år, http://www.comon.dk/news/trusler.skraemmer.ikke.danske.pirater_40184.html" target="blank">viste nemlig, at trusselsbreve ikke får ret mange fildelere til at holde igen.

Kun 18 procent af de adspurgte danske internetbrugere svarede, at de ville droppe downloads, hvis de fik en advarsel om, at de hentede filer var piratkopier og dermed ulovlige.

Hele 77 procent af de danske internetbrugere mellem 15 og 65 år oplysete i den anonyme undersøgelse, at de aldrig har downloadet copyright beskyttede film eller musik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere